maanantai 19. elokuuta 2013

Rats



Tommosii meiän pihal.

Disney-tulkintaa

Katoin eilen Dumbon. Viimeksi nähnyt kyseisen ehkä viisivuotiaana. Disneyn elokuvat on valtaosa toteutettu niin että lapset ja aikuiset löytää niistä omat juttunsa. Aloin tulkita leffaa nuoren aikuisen perspektiivistä ja huomasin sen sisältävän isoa sanomaa pintaa syvemmällä. Viihdyttävää ja moraalisesti opettavaa settiä.

Alussa kaikki muut norsuäidit saa lapsen paitsi Dumbon äiti joka suree omaa kohtaloaan. Sen voinee tulkita vertauksena lapsettomuuteen. Kun äiti lopulta saa Dumbon, on lapsi suurine korvineen erilainen kuin muut ja herättää muissa norsuissa paheksuntaa. Viitataanko tällä tosielämän kehitysvammaisuuteen, fyysiseen poikkeavuuteen tai kenties sekarotuiseen lapseen joka leffan tekohetkellä -41 olisi herättänyt erityistä pahennusta. Muiden hylkiessä tulokasta Dumbon äiti rakastaa ja pitää siitä huolen välittämättä muista. Äidinrakkaus lienee niitä vahvimpia ja ajattomimpia tunnesiteitä: kohtaus jossa Dumbo erotetaan äidistään saa aikamiehenkin herkäksi.

Kun Dumbo oppii lentämään, hän todistaa syrjitsijöilleen että vaikka yksilö onkin erilainen, voi hän silti olla hyödyksi yhteiskunnalle ja omaa piirteitä joita hänessä ei olisi millään uskonut olevan. Elokuva opettaa lapsille (ja aikuisille) että diskriminaatiolla on huono loppu: Norsut jotka pitävät itseään muita parempina kohtaavat lopulta hankaluuksia ja noloja tilanteita.

Leffan pääteemana sanoisin olevan sen kuinka elämässä on tyydyttävä siihen mitä on syntyessään saanut ja olla välittämättä mitä muut tuumivat. Se on samaan aikaan oodi tasa-arvolle ja vanhemman rakkaudelle lastaan kohtaan. Elokuva sitoutuu myös hyvin julkaisuajankohtansa polttaviin teemoihin. Toisen maailmansodan aikana ihmisarvokysymykset olivat erityisen pinnalla.

perjantai 9. elokuuta 2013

Makaaberia













Melankoliaa

The sun went down with practiced bravado. Twilight crawled across the sky, laden with foreboding.



This town had more smoke and mirrors than a strip-club dressing room.



When the darkness fell, New York City became something else, any old Sinatra song notwithstanding. Bad things happened in the night, on the streets of that other city. Noir York City.

Scifi-hahmot

Omia suosikkeja.


Prometheus-leffan Aliensukuun kuuluva Deacon.


X-Filesin Flukeman. Humanoidi iilimato.


Independence Day


Aliensin Alien Queen - One mean ugly mama.

 
BioShock Infinite - Motorised Patriot konseptitaidetta. Washingtonia vastaan taisteleminen oli siisti idea.


Terminator kuuluu ehdottomasti listalle.


HAL-9000 lienee yksi listan aliarvostetuimpia ja valitettavasti vähiten tunnettuja hahmoja.

torstai 8. elokuuta 2013

Merielämää

Aina kuulee sanottavan että maapallon merissä elävistä lajeista suurin osa on vielä löytämättä. Ties minkä näköstä mörriä siellä uiskentelee.




Leffoilla maineensa pilannut oletettavasti sukupuuttoon kuollut megahai.






Old but Gold.




Luonnon symmetria hämmentää.


Pikkusen kuumottais kävellä tollasta vastaan pimeässä meren pohjassa.

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Mika Waltari - Teräskukat

Yksin, yö.

Suurkaupungin houraileva uni jättiläiskäsivarsin. Teräskukkia, betonia, ammoniakkia.

Villin ihana olet, lasiverhossa, käärmejuovaisin valoin. Sadan miljoonan sielun lumottu houre: teräskukkia auringonverkkojen alla.

Tähdet satavat, pienet, kuolleet tähdet betonikaarien ylle. Kuun metallikaivoksista palaavat rakettilaivat kipinäsuihkuna.

Yksin, yössä, uneksien teräskukkien unta.

Kein Ende in Sicht



Provot

Ne jotka ajattelee voivansa vaikuttaa muiden mielipiteisiin näiden henkilökohtaisista asioista on hyvin intolerantteja. Myönnän itekin etten aina pidä muiden ihmisten tavoista tai mielipiteistä, mutta ne on enimmäkseen asioita joita ei yleisestikään pidetä hyväksyttävänä. Ihmiset jotka haluaa levittää omaa provosoivaa ja yleistä pahennusta aiheuttavaa mielipidetään muille väkisin on usein täynnä typerää sensaationhakuista spedeilyä. Tuntuu että jotkut elää yhä omassa päässään 1800-luvulla. Musta tuntuu ettei provosoimalla oo koskaan saatu mitään hyvää aikaan.


Täydellinen prätkätie.

Kaljuks

Alan selkeesti menettää hiuksii sanoi parempi puolisko mitä tahansa. Sheivaan kuulaks mielellään mut mikskään pälvikaljus en ala.

Erase memory



Terapeuttista. Unohtaa asioita jotka pitäis muistaa ja muistaa asiat jotka haluis deletoida.